Dok, s jedne strane, svakog dana umire od gladi veći broj djece, s druge strane, trećina se hrane na svijetu baca. U EU svaki četvrti građanin je pred rizikom siromaštva, a u isto vrijeme trećina hrane se baca i to oko 50% samo u domaćinstvima.
- Planirajte nabavku hrane na tjednoj razini. Prije toga pogledajte što imate u svome kućanstvu i što bi mogli najprije potrošiti.
- Detaljno planirajte kupovinu hrane koja je potrebna za pripremu točno određene količine hrane.
- Provjerite rok trajanja namirnica koje želite nabaviti.
- Provjerite radi li vam hladnjak dobro i radi li na temperaturi od 1 do 5 °C.
- Trošite najprije namirnice s kraćim rokom trajanja.
- Prilikom obroka servirajte manje porcije kako bi se izbjeglo bacanje hrane.
- Ostatke hrane iskoristite za sljedeći obrok.
- Ostatke hrane kompostirajte.
- Provjerite ima li itko u vašem susjedstvu s kim bi ponekad mogli podijeliti kuhani obrok.
- I dalje odustanite od kupovine nedjeljom.
Molim pošaljite izvještaj (fotografije, video, tekst…) o vašim aktivnostima u ovome mjesecu. Na taj način potaknut ćemo i druge da nam se pridruže u aktivnostima!